Op 24 juni heeft minister Wiersma het convenant Dierwaardige Veehouderij ondertekend met alle betrokken partijen. SBK is ook bij dit convenant aangehaakt. De kalversector heeft hiermee een concept agenda voor stappen naar een dierwaardige kalverhouderij 2025-2040. SBK is positief over het Convenant en onderstreept de ambitie om verdere stappen te zetten naar een Dierwaardige Veehouderij.
De concept agenda illustreert – net als het sectorplan Veal Forward – de ketenverbinding met de melkveehouderij en slachterij. De melkveehouderij als leverancier van kalveren en de slachterij als afnemer van kalveren voor uiteindelijk de consumentenmarkt van kalfsvlees. De stappen naar een dierwaardige kalverhouderij kunnen alleen in ketenverband worden gerealiseerd. Dat begint in de melkveehouderij en via de kalverhouderij naar de vleesverwerkende bedrijven. Deze te nemen stappen zullen uiteindelijk ook haalbaar moeten zijn voor de veehouders en betaalbaar voor de afnemers en consumenten. Het belang van de keten wordt benadrukt doordat ZuivelNL en COV zich aan de kalverketen verbinden in het convenant.
Over een belangrijk deel van de agenda bestaat overeenstemming met de Dierenbescherming en voor de overgebleven punten zal in de komende maanden overleg gevoerd worden.
Dit convenant is de uitkomst van een zorgvuldig proces tussen de betrokken partijen en kent een nauwe samenhang met het wettelijk kader vanuit de overheid, de ontwerp-AMvB, die tegelijkertijd ter consultatie wordt voorgelegd aan de samenleving.
Het convenant richt zich op bovenwettelijke concepten, bijvoorbeeld markt- en ketendeals. Ook geeft het richtlijnen om het veehouders mogelijk te maken verdere stappen te zetten in het belang van dierenwelzijn, zoals een optimale inrichting van de huisvesting. Daarbij zijn de randvoorwaarden van cruciaal belang; tijdige vergunningverlening, voldoende verdiencapaciteit om de investeringen te kunnen doen en voldoende afzetmogelijkheden voor dierwaardig geproduceerde dierlijke producten. Vanzelfsprekend moet er aandacht zijn voor samenhang met andere dossiers zoals natuur, omgeving en diergezondheid.
Om op een verantwoorde manier realistische stappen te zetten die het dierenwelzijn blijvend verhogen, is een totaalpakket tot stand gekomen dat bestaat uit Convenant, Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB, wetgeving) en Autoriteit. De nieuw op te richten onafhankelijke Autoriteit Dierwaardige Veehouderij monitort en rapporteert over de voortgang van de voorgenomen stappen in de regelgeving en convenant inclusief de haalbaarheid en betaalbaarheid.
Met het ondertekenen van het convenant ‘Stappen naar een Dierwaardige Veehouderij’ geven het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), sectorpartijen (vanuit pluimvee, varkens, melkvee en kalveren), markt- en ketenpartijen en maatschappelijke partijen het startsein voor een langjarige, breed gedragen doorontwikkeling van veehouderij sectoren naar dierwaardigheid. De zes leidende principes voor een dierwaardige veehouderij van de Raad voor Dierenaangelegenheden (zie onderstaande afbeelding) zijn hierbij het uitgangspunt. In bijgevoegde tabel Invulling RDA-principes voor de Kalverhouderij worden voor deze RDA principes de stappen op dierwaardigheid van de kalversector richting 2040 weergegeven.