Voedselketeninformatie (VKI)
Bij de levering van slachtkalveren moet de kalverhouder informatie geven over de gezondheid van de kalveren en over het bedrijf. Deze ‘voedselketeninformatie’ (VKI) is verplicht in de hele Europese Unie.
In de Europese hygiëneregelgeving (Verordening 853/2004) is vastgelegd wat de kalverhouder als VKI moet doorgegeven en wat de slachterij met deze informatie moet doen. De kalverhouders geven hiermee de slachterij inzicht in bijvoorbeeld de diergeneesmiddelen die zijn toegediend, de uitval op het bedrijf en de slachtgegevens van het vorige koppel. De slachterij gebruikt VKI ter voorbereiding van het slachtproces en dient relevante informatie aan de NVWA-dierenarts in het slachthuis beschikbaar te stellen. De slachterij levert de evt. keuringsbevindingen van de geleverde dieren ook terug aan de kalverhouder. Deze resultaten kunnen door de kalverhouder worden gebruikt om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Daarnaast maakt VKI het voor de toezichthouder mogelijk om beter en gerichter te keuren.
Meest gestelde vragen over VKI
De slachterij beoordeelt de ontvangen elektronische VKI vóór de aankomst van de kalveren. De NVWA verwacht dat de slachterij in haar HACCP-systeem een procedure opneemt hoe zij omgaat met VKI. In verschillende hygiënecodes voor slachterijen staan de werkwijzen rond het opvragen, ontvangen en controleren van VKI in een protocol beschreven. Dit protocol beschrijft ook hoe VKI aan de NVWA wordt voorgelegd.
Bij het ontbreken van VKI of delen daarvan kunnen de dieren niet geslacht worden. Na beoordeling van VKI door de slachterij geeft de slachterij de NVWA inzicht in de ontvangen VKI en evt. welke passende maatregelen in het slachtproces daarbij worden genomen.
VKI kan elektronisch of via papier doorgegeven worden. Er zijn twee formulieren:
- Een VKI-formulier met SKV certificaat (versie 4 tot 31 december 2018) en (versie 5 vanaf 1 januari 2019): dit formulier is bestemd voor vleeskalveren die met SKV- certificaat worden geleverd.
- Een formulier zonder SKV certificaat: dit formulier is voor kalveren die niet onder SKV-garantie worden afgeleverd. Dit formulier moet door de vleeskalverhouder, die kalveren zonder SKV-certificaat aflevert, volledig worden ingevuld en ondertekend en moet met de kalveren worden meegegeven.
- Een VKI-formulier voor startkalveren (per 1 januari 2019): dit formulier is voor startkalveren die op een ander bedrijf afgemest worden en bedoeld om uiteindelijk onder zichtkeuring geslacht te kunnen worden. Het formulier moet door de start-kalverhouder ingevuld en ondertekend worden en met de startkalveren meegegeven (per 1 januari 2019). Het afmestbedrijf neemt deze informatie over op het VKI formulier als de kalveren geslacht worden (verplicht per 1 juni 2019).
De VKI-informatie moet 24 uur van tevoren aan het slachthuis worden verstuurd.