Subsidie welzijnsvriendelijke stalvloeren en ammoniak reducerende apparaten
10 augustus 2018
Statement beelden van Eyes on Animals over transport Ierse kalveren
3 mei 2019
Toon alles

Statement beelden Animal Rights

Statement

Nieuwegein, 3 april 2019

SBK heeft kennis genomen van het bericht van Animal Rights dat op woensdag 3 april jl. is gepubliceerd. Op de beelden is te zien hoe bloed wordt getapt bij kalveren.

Bloed tappen bij kalveren is een reguliere handeling in de Nederlandse kalverhouderij. Daarmee wordt getest of kalveren niet een te laag hemoglobinegehalte hebben. Het kwaliteitssysteem Vitaal Kalf vereist deze handeling om daarmee te kunnen voldoen aan Europese wetgeving. Is er na deze controle sprake van een te laag hemoglobinegehalte, dan wordt extra ijzer toegediend aan de kalveren. Een goede gezondheid is immers van eminent belang voor kalveren.

Bij de behandeling van kalveren dient stress en discomfort zo veel mogelijk vermeden te worden. Aan een staart trekken voldoet niet aan deze standaard. SBK keurt deze handeling af.

SBK wenst het bericht in een correcte context te plaatsen. Animal Rights geeft aan dat kalveren nog altijd gevoed worden met (kunst)melk aangevuld met wat ruwvoer zoals snijmaïs. Dit is onjuist. Het huidige menu bestaat uit veel ruwvoer dat zo samengesteld is dat de behoeften van een kalf volledig worden vervuld. Een gemiddeld kalf krijgt ongeveer 275 kilo kalvermelk, 275 kilo ruwvoer en 30 kilo stro. Daarnaast legt Animal Rights de link met een bericht dat eerder deze week is verschenen na onderzoek van RTL Nieuws. In dit onderzoek werd ingegaan op kalversterfte op melkveehouderijen; sterfte voor geboorte en in de eerste 14 levensdagen van een kalf. Animal Rights schrijft deze sterfte onterecht toe aan de kalversector. Het gaat namelijk om sterfte van kalveren in de levensfase die voorafgaat aan het tijdstip dat zij in de kalversector zouden arriveren.

SBK heeft als doel om de kwaliteit en de gezondheid van kalveren te bevorderen. Het welzijn van kalveren is daarbij uiteraard een groot goed. In de gehele kalverketen is dat van toepassing. SBK zal samen met de bij haar aangesloten partijen deze doelstelling ook in de toekomst blijven nastreven.