Contact

Stichting Brancheorganisatie Kalversector
Nevelgaarde 20-d
3436 ZZ, Nieuwegein
+31 (0) 88-9984325

info@kalversector.nl
www.kalversector.nl

 

    Uw bericht is verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

    Algemene informatie

    De Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) is een brancheorganisatie. Eind december 2014 heeft de SBK een erkenning van de Nederlandse overheid als brancheorganisatie verkregen. Op 13 september 2013 is de SBK opgericht met het oog op het verdwijnen van het Productschap Vee en Vlees. Het Productschap Vee en Vlees is uiteindelijk op 1 januari 2015 opgeheven en de belangrijke private taken voor de kalverhouderij zijn overgenomen door SBK.

    In de EU-regelgeving voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is de mogelijkheid opgenomen voor de erkenning van. producenten- en brancheorganisaties. De kalversector heeft met de wetenschap van de opheffing van de PBO, net als andere dierlijke sectoren deze mogelijkheid benut.

    De SBK is een stichting opgericht door LTO-Nederland, Nevedi en COV als dragende organisaties. Het bestuur van de SBK is samengesteld uit partijen in de kalverketen. Het bestuur is samengesteld uit twee vertegenwoordigers vanuit LTO-Nederland, twee vertegenwoordigers van Nevedi, twee vertegenwoordigers van de COV en één lid welke niet deel uitmaakt van één van de voornoemde organisaties. Als onafhankelijk voorzitter is de heer J. Atsma benoemd. Voor de regeling Vitaal Kalf heeft het bestuur een Centraal College van Deskundigen opgericht. Daarnaast kent de SBK diverse werkgroepen gericht op een bepaalde geleding (bijvoorbeeld houderij of transport) of op een bepaald thema (bijvoorbeeld onderzoek diervoeding, antibioticaresistentie).

    De SBK is schemabeheerder van de kwaliteitsregeling Vitaal Kalf. Eind 2014 heeft de SBK een vrijwillige regeling voor Slachting, Weging en Classificatie (SWC) kalveren opengesteld als alternatief voor de PVV-verordening die is komen te vervallen. Kiwa CBS voert de controle op de slachting en weging uit en verricht tevens de classificatie. De SBK richt zich ook op onderzoeksactiviteiten op het gebied van diergezondheid, voedselveiligheid, dierenwelzijn, kwaliteit en vleeskalverenvoeding en er kunnen op verzoek van de sector (andere) private activiteiten worden uitgevoerd.

    De Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) heeft tot doel te functioneren als interbrancheorganisatie in het licht van het gemeenschappelijke landbouwbeleid. Daarnaast is het doel om in het belang van de ondernemingen in de keten van productie, verwerking en handel van vleeskalveren (blank en rosé) kalfsvlees en kalvervoeders, de productie, verwerking en afzet te bevorderen en te verbeteren. De SBK wil de transparantie van de markt bewaken en bevorderen en de kwaliteit, de gezondheid en de voedselveiligheid van vleeskalveren, kalfsvlees en vleeskalvervoeders bevorderen.

    Op de volgende pagina’s leest u de veelgestelde vragen over Vitaal Kalf, Zelfcontrole, Slachting Weging en Classificatie en het programma Onderzoek en Innovatie.